Vinařství Petr Skoupil

 

Historie firmy a rodinné tradice sahá až do poloviny 19. století.
Současný vinohradník a vinař Petr Skoupil, se výrobě vína věnuje již od svých 23 let 
a vinařství provozuje nepretržitě od roku 1992. Vychází z historických kořenů pěstování vinné révy 
a výroby vína v regionu Velké Bílovice. 

Vinařství obhospodařuje 35 hektarů vlastních vinohradů velmi pečlivě s důrazem na ekologicky citlivé
techniky a redukovanou sklizeň hroznů. Díky tak náročné péči se naše vinice odměňují 
skvostnou surovinou pro výrobu vín.

Vinařství však současně stále hledá svou vlastní cestu k vysoké kvalitě vín a snaží se na této cestě 
o co nejšetrnější zpracování hroznů, a to jak mechanického, tak s omezováním aplikace chemických 
přípravků. 

Zpracování kvalitní suroviny pocházející z redukovaných sklizní probíhá okamžitě po sběru hroznů.
Jednotlivé bobule se oddělují od třapin ve speciálním prstovém selektoru (Euroselect), 
který zachovává celé, nepoškozené bobule a zabraňuje extrakci nežádoucích hořčin z třapin a zrnek. 
Bobule se pak pomocí pásového dopravníku dávkují do pneumatického lisu, ze kterého vychází 
vysoce kvalitní samotokový mošt. Po odkalení moštu flotací následuje dokonale zvládnutá technologie 
řízeného kvašení a následné zrání vybraných partií v sudech z francouzského dubu.

Výsledkem jsou odrůdově čistá a mimořádně zajímavá přívlastková vína. Jsou typická 
širokým spektrem primárních aromatických látek a zejména výrazně ovocným charakterem 
s minimálním obsahem hořčin. 
V nabídce jsou veškeré kategorie, počínaje víny kabinetními, noblesními pozdními sběry 
a výběry z hroznů, občas doprovázené zbytkovým cukrem, a konče delikátními skvosty jako jsou 
bobulové výběry, slámová vína a vína ledová.